Advent: “In onze kerk worden nu dozen gevuld met spaghetti, suiker en bloem”

Advent. Zo heet de tijd voor Kerstmis. Vier weken lang bereiden christenen zich voor op van de geboorte van Christus. Het is een tijd van rust en bezinning, een tijd om tot jezelf te komen en je verbonden te weten met anderen. “Voor mij betekent advent… even nadenken: waar ben ik mee bezig in mijn leven? Maar het is ook uitkijken naar iets hoopvol. Want dat is de essentie van de kerstverhalen: dat er iemand is geweest die zei ‘geef niet op, er is altijd hoop in het leven, Iemand staat voor je klaar. En ook al is het nu letterlijk en figuurlijk donker in je leven, er zal terug licht komen, iets nieuws waaraan je je kan optrekken’. Dat is voor mij Kerstmis”, vertelt Lieven Dries, docent en pastoraal werker in de Sint-Franciscusparochie in Leuven.

“Acht dagen lang warme maaltijden voor daklozen, dat zou toch fantastisch zijn?”

Maar het gaat niet alleen om verhalen en mooie woorden. In veel parochies wordt tijdens de advent aandacht geschonken aan wie het moeilijk heeft. Mensen die eenzaam zijn of in armoede leven. Daklozen, alleenstaanden, gezinnen die geen geld hebben om eten te kopen, laat staan dat ze een feestmaal kunnen bereiden. “In deze coronaperiode is het extra hard nodig om daarvoor aandacht te hebben”, aldus Lieven. “Vorig jaar zijn we begonnen met het koken voor enkele daklozen in de daklozenopvang. Daar krijgen ze geen warme maaltijd, alleen een kom soep en een boterham. Voor de feestdagen kregen we de vraag: kennen jullie iemand die een paar dagen zou willen koken? Wij dachten: als we met enkele mensen tussen kerst en nieuw – acht dagen – voor maaltijden kunnen zorgen, dat zou toch fantastisch zijn? Daarop hebben we zoveel positieve reacties gekregen! Ook van mensen die niets met het geloof hebben, maar zeiden ‘ik doe mee!’. Dit jaar doen we dat opnieuw. Moeilijk is het niet: je kookt gewoon je potje, maar je kookt voor acht tot tien personen extra. Dat breng je naar de parochie en van hieruit wordt het bezorgd aan het schuilhuis, zoals wij dat noemen, omwille van de privacy.” Het mag dan niet moeilijk zijn, het maakt wel het verschil tussen geen feest en toch een beetje vieren.

Lieven: "Vorig jaar maakten we 60 kerstpakketten!"

“In deze coronatijd hebben mensen meer dan ooit nood aan wat licht”

En het is niet de enige adventsactie van de Sint-Franciscusparochie. Wie zich niet wil of kan engageren om te koken, kan op een bescheidener wijze een bijdrage leveren en mee het verschil maken voor anderen. Lieven: “We bezorgen ook al jaren kerstpakketten aan mensen die moeilijk kunnen rondkomen. Bijvoorbeeld een alleenstaande, werkloze moeder met vijf kinderen. In de kerk staan de dozen klaar en mensen kunnen iets schenken. Een paar pakken spaghetti, bloem, suiker, melk, enkele blikken… Je zet het op de solidariteitstafel en vrijwilligers verdelen dat over de verschillende dozen. Enkele dagen voor Kerstmis worden die dozen bezorgd door de straathoekwerker van Leuven. Er zit geen vers voedsel in, maar wel een pak koekjes of wat chocolade, zodat de kinderen ook eens iets extra’s hebben.”

“Het zijn kleine dingen”, benadrukt hij. “Maar ik merk dat mensen er heel erg mee bezig zijn. Onze kerk is in deze coronatijd ook twee keer per week open, dan kunnen mensen even binnenkomen voor een moment van stilte, om een kaarsje aan te steken… Dan zie je dat in deze coronatijd mensen meer dan ooit nood hebben aan wat licht.”

Wil jij ook iets doen? Op veel plaatsen en parochies in Vlaanderen worden dergelijke adventsacties georganiseerd. Check even bij jouw parochie of in jouw buurt welke acties er zijn en wat jij kan doen.

Posts created 45

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven