Deeltijdse brugopleiding
Deze verkorte professionele bacheloropleiding is een deeltijdse opleiding voor studenten die een HBO5– of MBO4-diploma hebben en al aan het werk zijn. Gedurende 2,5 jaar ben je terug student en zit je om de twee weken een dag op de schoolbanken.
Als HBO5-verpleegkundige heb je een heel sterk praktische scholing gehad, gericht op het correct uitvoeren van verpleegkundige handelingen. De deeltijdse brugopleiding is een van de mogelijkheden om de sprong te maken naar een bachelordiploma en om je belangrijke bachelorcompetenties eigen te maken. Denk aan klinisch redeneren, wetenschappelijk onderbouwd werken, kritisch reflecteren… Studenten die hiervoor inschrijven volgen het zalmmodel. Zij starten vaak in een opleiding op beroepsniveau, worden zorgkundige, kiezen voor HBO5 verpleegkunde, halen een diploma en gaan werken. Wat een eindpunt lijkt is het niet, ze willen verder groeien. Ze springen zo telkens een trapje hoger en zwemmen tegen de stroom in om hun dromen waar te maken.
Ann De Mey – Coördinator Deeltijdse Brugopleiding
“Op de eigen werkplek gaan studenten zich verdiepen. Ze gebruiken hun praktische kennis als bron om meer kennis op te doen aan de hand van opdrachten die de school aanreikt”
Een belangrijke voorwaarde om dit traject te kunnen/mogen aanvatten is dat je minstens 50% als verpleegkundige werkt. De meeste studenten werken 80 tot 100%. Bijzonder aan de deeltijdse brug bij Thomas More Mechelen is dat studenten géén stage meer doen. In plaats daarvan komt het werkplekleren. Op de eigen werkplek gaan studenten zich verdiepen. Ze gebruiken hun praktische kennis als bron om meer kennis op te doen aan de hand van opdrachten die de school aanreikt. Op deze manier word je als student een link tussen werkplek en opleiding. Zonder die werkplek extra te belasten, ontstaat er een interessante wisselwerking.
Studenten die het deeltijdse traject volgen, komen om de twee weken één dag naar school. Zeven keer op een semester is niet veel, maar als student combineer je je werk met een intensieve opleiding. Die combinatie is niet evident en juist daarom is coaching voor deze groep studenten enorm belangrijk. Dat doen we onder meer via het vak Tri-P, wat staat voor ‘Persoonlijk en Professioneel groeiProject‘. De kern hiervan is zelfreflectie: in de spiegel durven kijken en je afvragen ‘waar sta ik, waar wil ik naartoe en waar kan ik nog groeien’. Als je die vragen durft beantwoorden ben je klaar om te groeien naar een hoger niveau (niveau 6) en ben je aan het einde van de rit bachelorwaardig.
Het volledige programma van de deeltijdse brug en alle praktische info over deze opleiding vind je hier.