Een sprong naar verpleegkunde

Je bent al wat ouder, maar je wil je heroriënteren; je bent werkloos en je wil een nieuwe richting uit; je hebt al een diploma in de psychosociale wetenschappen en je wil dat aanvullen met een bachelor verpleegkunde… voor wie de sprong naar verpleegkunde wil maken, zijn er verschillende mogelijkheden: Verpleegkunde in Avondopleiding (VIA), het verkorte IPSO-traject of voltijds studeren met de steun van de VDAB. Ook Randstad biedt een traject aan om je als herscholer aan te moedigen.
De coördinatoren maken je wegwijs. 

VIA: Verpleegkunde in avondopleiding

Een studietraject voor wie droomt van een diploma in de verpleegkunde, maar ook andere verantwoordelijkheden heeft overdag, dat is VIA. De naam ‘Verpleegkunde In Avondopleiding’ zegt meteen genoeg. Je komt enkel op avonduren naar school en dat op dinsdag en donderdag tussen 18.30 uur en 21.45 uur. Natuurlijk leidt dat enkel tot een diploma als je ook voldoende tijd maakt voor zelfstudie. Een kluifje voor goede planners dus. Maar ook andere dromers zijn hier succesvol. Wie echt een toekomstplan voor ogen heeft, is vaak wel bereid enkele jaren die uitdagende agenda-puzzel er bij te nemen.
De troeven van de VIA–opleiding? Je belandt in een zeer diverse groep van ongelooflijk gemotiveerde studenten. Een eigen team voor dit traject staat klaar om je te ondersteunen in de avond. En vooral: werk en studie combineren blijft mogelijk tijdens je hele opleiding. Jij kiest zelf wanneer je tijd kan maken om voor school te werken, zo is er ruimte om op je eigen maat deze droom waar te maken.
Heb je al een hoger diploma behaald? Dan krijg je vrijstellingen en wordt je traject meteen nog wat lichter. De trajectbegeleider bekijkt dit samen met je. 

Het eerste jaar is er les op dinsdag- en donderdagnamiddag. De focus ligt op de verpleegkundige vaardigheden en zes weken stage. Het tweede en derde jaar zijn een combinatie van veel stage-uren en twee avonden les. Dat is heel intensief en haast niet te combineren met een job.  

Programmagids VIA

Portret van Sara Daman
Sara Daman - Coördinator VIA

” De VIA vraagt een sterke overtuiging en een grote dosis doorzettingsvermogen. De combinatie werken en studeren is immers niet evident”

Steve Potters - Coördinator IPSO

Wie voor het IPSO-traject kiest, heeft al een diploma en dikwijls ook werkervaring. Die sterke theoretische basis vul je aan met de nodige verpleegkundige vaardigheden

IPSO: Instroom uit psychosociale opleidingen

IPSO is een verkort traject voor wie die reeds een diploma heeft in de psychosociale wetenschappen – psychologie, toegepaste psychologie, gezinswetenschappen… (*) – en verpleegkundige wil worden.  Omdat er een aantal gemeenschappelijke vakken zijn, krijg je een vrijstelling voor 60 studiepunten en kan je de opleiding afmaken in drie jaar.  

Het eerste jaar is er les op dinsdag- en donderdagnamiddag. De focus ligt op de verpleegkundige vaardigheden en zes weken stage. Het tweede en derde jaar zijn een combinatie van veel stage-uren en twee avonden les. Dat is heel intensief en haast niet te combineren met een job.  

Als je voor dit traject kiest, heb je al enige levenservaring en -wijsheid, je hebt reeds een diploma en dikwijls ook werkervaring. Daardoor heb je al een sterke theoretische basis en heb je ervaring in het reflecteren. Een mooi professioneel profiel, maar jouw belangrijkste troef wordt dat je twee disciplines gaat combineren. Bijvoorbeeld gezinswetenschappen en verpleegkunde of psychologie en verpleegkunde. Met zo’n combinatie ben je een gegeerde duizendpoot in de zorg. Bovendien kan je als student je opleiding sterk kleuren. Je kan je extra verdiepen in de geestelijke gezondheidszorg, maar je kan ook kiezen voor spoed, kinderen, ouderenzorg  of thuiszorg.

(*) Bachelor in de Toegepaste Psychologie, Sociaal werk, Orthopedagogie, Pedagogie, Sociale readaptatiewetenschappen

Master in de Psychologie, Pedagogie of Gezinswetenschappen.

Bachelor of Master in de Ergotherapie, Logopedie en Audiologie, Voeding- en Dieetkunde, Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, Biomedische Wetenschappen.

 

Programmagids IPSO

Studeren met steun van VDAB

Wie werkzoekend en uitkeringsgerechtigd is en graag de professionele bachelor verpleegkunde wil behalen, kan in aanmerking komen voor een VDAB-contract.  Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Voldoe je aan de voorwaarden dan volgt er een selectieprocedure met taken en gesprekken. Krijg je na deze screening groen licht van de VDAB, dan mag je starten. 

Je volgt het normale vierjarige parcours van de professionele bachelor, met dezelfde lessen en dezelfde stages. Financieel komt de VDAB tussen op verschillende niveaus. Om te beginnen mag je als student je uitkering behouden. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen en je ontvangt van de VDAB een som voor cursussen en ander lesmateriaal. Je krijgt een verplaatsingsvergoeding en als je kinderen hebt, wordt ook de kinderopvang terugbetaald.  

Daar tegenover staat dat jij je als student wel aan de regels moet houden. Er wordt van je gevraagd  dat je steeds in de lessen aanwezig bent
En last but not leaster wordt van je verlangd dat je de 60 studiepunten per jaar succesvol afwerkt. Dat laatste mag je beslist niet onderschatten, zeker als je je studie combineert met een huishouden en een gezin. 

Een mooi ondersteuningspakket bij een pittige uitdaging. 

Informatie studeren met VDAB-steun

Leen Peeters - Coördinator VDAB

Studeren met een VDAB-contract betekent dat je gewoon de dagopleiding verpleegkunde volgt, maar dat je financieel ondersteund wordt door de VDAB

Ilse Janssens, HR-coördinator Emmaüs

““Langs de klassieke wegen om verpleegkundigen aan te werven komen we er niet. Emmaüs bundelt de krachten met onderwijspartner Thomas More en Randstad Medical Academy om extra potentieel van gemotiveerde kandidaten aan te boren die een nieuwe wending aan hun loopbaan willen geven. AZ Sint-Maarten en PZ Duffel bieden werkplekken aan zodat werken en leren ook financieel een haalbare kaart wordt. De kandidaten doen al tijdens hun opleiding ervaring op in het zorgproces en bieden vanuit hun eigen specifieke achtergrond ook een meerwaarde voor de zorgsector. Een innovatief project dat we nieuwsgierig mee ondersteunen.”

Een tweede carrière als verpleegkundige

Werk je, maar wil je toch je droom achterna om verpleegkundige te worden?

Randstad Medical Academy helpt je op weg. Het is een initiatief dat is opgericht samen met hogescholen, zorginstellingen en Vlaams Zorgambassadeur.

In een eerste gesprek polsen we naar je motivatie en interesse in het beroep. Nadien nemen we enkele testen af die je thuis kunt doen. Deze testen geven je zekerheid over je slaagkansen in de studie. Bij positieve resultaten nodigen we je graag uit voor een volgend gesprek en stappen we samen in het traject!

Tijdens het eerste jaar studeer je halftijds en werk je daarnaast. Je kunt je huidige job blijven doen of wij gaan op zoek naar een job die je goed kunt combineren met je studies.

Vanaf de start coachen we je volgens de ACE-methodiek. Dit houdt in dat we op regelmatige basis face-to-face sessies en telefonische sessies inplannen om je te coachen doorheen het traject. Wist je dat zonder deze techniek slechts 40% in de studies van verpleegkundige slaagt? Als we de ACE-methode toepassen, stijgt dit naar maar liefst 90%.

Als je geslaagd bent in het eerste jaar en je hebt ervoor gekozen om 150 uren stage te doen, dan krijg je het certificaat van zorgkundige en kan je in deze functie of een andere relevante werkervaring in de medische sector aan de slag. Wij gaan voor jou op zoek naar een job die je goed kunt combineren met je studies. Op deze manier heb je een inkomen én doe je al relevante werkervaring op in de medische sector.

Na je studies kan je aan de slag als verpleegkundige bij de zorginstelling of het ziekenhuis waar je tijdens je studies hebt gewerkt. Door de intensieve coaching, een degelijke opleiding en de relevante werkervaring, geven we je een vliegende start als verpleegkundige!

Heb je nog vragen of ben je al helemaal overtuigd? Registreren of Randstad contacteren doe je online

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven