Techniek en communicatie

Na een moeizaam begin vond Eveline Hauchecorne haar weg naar verpleegkunde. Klaarstaan voor mensen op een moment dat die het hard nodig hebben, dat vindt zij belangrijk. Haar droom? Zich specialiseren in wondzorg en een job in een brandwondencentrum. 


In de immersive room leer je vooral jezelf beter kennen

Eveline Hauchecorne

Je zit nu in je tweede jaar verpleegkunde, hoe ben je in deze opleiding terecht gekomen?    

Ik wist vrij snel dat ik in de de zorg wilde gaan. Maar er zijn zoveel mogelijkheden! Ik ben dan eerst kinesitherapie gaan doen. Dat was heel zwaar en  na dat ene jaar wist ik het zeker: dit is niet wat ik wil doen, dit past niet bij mij. Daarom ben ik overgeschakeld naar verpleegkunde. En hoewel ik het afgelopen jaar zeker niet gemakkelijk was, ben ik hier tot rust gekomen. Ik merk gewoon dat dit veel meer mijn ding is, dat ik er goed in ben en dat ik mij hier goed voel.  

Wat trekt je aan in verpleegkunde?  

De zorg. Je begeleidt patiënten van het moment dat ze binnenkomen in het ziekenhuis tot ze worden ontslagen. Je stelt mensen gerust, je beantwoordt hun vragen en informeert ze zoveel mogelijk, je stimuleert ze tot beweging… je doet eigenlijk alles. Jstaat klaar voor de patiënten en op een moment dat zij het hard nodig hebben. Dat vind ik heel belangrijk en heel mooi aan verpleegkunde.  

Was het meteen duidelijk dat je de opleiding zou volgen bij Thomas More Mechelen? 

Om eerlijk te zijn: ik wilde in Antwerpen gaan studeren. Maar ik heb verschillende scholen bezocht en telkens de vraag gesteld ‘waarom  zou ik hier moeten beginnen?’  In Mechelen kreeg ik een duidelijk antwoord: les krijgen in kleinere groepen, veel individuele begeleiding, en een goed leerstoornissenbeleid. Dat heeft de doorslag gegeven. En het klopt ook: Thomas More heeft het beste leerstoornissenbeleid dat ik tot nu toe heb gehad. Ik heb vorig jaar mijn examens kunnen afleggen met gebruik van voorleessoftware. Soms zorgt dat wel voor extra stress, maar ze doen hier hun best om alles vlot te doen werken. Het zit soms in kleine dingen. Zoals de vraag: waar wil je zitten in het lokaal? Ik zit tijdens het examen graag achteraan omdat het mij rust geeft. En dat kon, maar het was de eerste keer dat mij zoiets gevraagd werd.  

Nieuw bij de opleiding verpleegkunde in Mechelen is de immersive room. Heb jij daarmee al kennis kunnen maken?  

Ja, vorig jaar hadden we een keer per semester een sessie in de immersive room. De eerste keer is dat vreemd. Maar gelukkig krijg je voldoende tijd om de ruimte te verkennen, om te zien welk materiaal er aanwezig is en wat er achter de schermen gebeurt. Ik vind het ook goed dat het niet op punten staat want ze zetten je echt wel in een onverwachte en dringende situatie. Pas dan zie je hoe iedereen reageert in zo’n noodsituatie en omgaat met druk en stress. Daar leer je ongelooflijk veel uit. Je leert vooral jezelf beter kennen en hoe jij functioneert. Ik kan me bijvoorbeeld niet halsoverkop in de actie gooien, dat is te druk voor mij. Ik kan beter wat op de achtergrond blijven om van daaruit de nodige analyses te maken.  

In zo’n urgente situatie is communicatie ongelooflijk belangrijk. 

Ik denk dat communicatie altijd belangrijk is in dit beroep. Maar goed communiceren leer je niet achter de schoolbanken. Dat leer je al doende: door veel te oefenen en te leren uit je fouten. En het gaat niet altijd vanzelf. Precies daarom heb ik tijdens de zomermaanden vakantiewerk gedaan in een woonzorgcentrum. Dat heeft mij geholpen om te leren een korte babbel te doen met de mensen. Er zijn ook grote verschillen. Op een afdeling geneeskunde, bijvoorbeeld, komen patiënten vaak maar voor een korte tijd. Zij willen zo vlug mogelijk naar huis en hebben niet altijd nood aan een gesprek. Anderen voelen die nood wel. Dat merk je snel: die zijn een stuk opener, beginnen uit zichzelf te vertellen en blijven pratenIn een woonzorgcentrum speelt leeftijd dan weer een rol. Niet alleen zijn oudere mensen vaker eenzaam, ze gaan ook trager denken. Daar moet je in de communicatie rekening mee houden en dat maakt het complexer 

Ben jij iemand die eerder geïnteresseerd is in de technische aspecten van het beroep?  

Eigenlijk wel. Ik merk dat ik beter ben in die technische dingen. Ik ben erg geïnteresseerd in wondzorg en dan vooral brandwonden. Ik zou heel graag terecht komen in een brandwondencentrum en ik ga zeker een stage in die richting doen om voor mezelf uit te maken of het echt iets voor mij is.  

Is verpleegkunde een droomjob voor jou? 

Ja. Al klinkt het misschien vreemd om dat nu al te zeggenIk doe dit ontzettend graag. En blijkbaar droomde ik er als kind al van. De afgelopen zomer heb ik tijdens het opruimen knutselwerkjes van de lagere school teruggevonden. Onder andere een tekening van mezelf als verpleegster. Ik moet toen acht jaar geweest zijn en ik was die tekening helemaal vergeten. Zo grappig. 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven